Lokalaftale et værn mod udnyttelse

11. marts 2014 Læserbrev i Fyns Amts Avis

Susanne Gustenhoff, Enhedslistens medlem af Udvalget for Børn og Unge

Byrådsmedlem Helle Caspersen (V) appellerer til os politikere i kommunen om, at lade skolelederne lede i fred ude på skolerne, når det handler om lokalaftale for lærerne.

Men sådan kan det ikke ordnes. Vi er jo netop politiske partier, der repræsenterer forskellige holdninger.

I Enhedslisten mener vi, at det er en god idé at lave en aftale med lærerne. Kommunen har tidligere haft en lokal arbejdstidsaftale, det kan vi naturligvis også have fremover. En lokal arbejdstidsaftale er vigtig for et godt samarbejde. Men det må man forhandle sig frem til. Det er derfor, vi har den danske forhandlingsmodel.

Det er en model, vi kan være stolte af. Den er vores værn mod udnyttelse. Her forhandler man sig frem til rammer og vilkår for arbejdet, som giver mening for begge parter. Det skaber grobund for gensidig tillid og levner plads til troen på, at man rent faktisk kan få indflydelse på egne arbejdsvilkår. Ellers er det topstyring. Topstyringen kommer fra Kommunernes Landsforening, vores interesseorganisation. Den laver et større påvirkningsarbejde i forhold til, at vi netop ikke skal lave lokal aftaler med lærerne. Der flyder en konstant strøm af mails og vejledninger ud til kommunerne. Det er topstyring, der ikke levner nogen plads til medbestemmelse og medejerskab.

Der er da også kritik fra flere kommuner i forhold til KL’s ageren. Kommunerne går nu ud og laver lokalaftaler. For eksempel i Høje Taastrup, hvor borgmesteren hedder Michael Ziegler (K), og var KLs chefforhandler i lærerkonflikten. Her har man landet en lokalaftale, der betyder, at lærerne skal undervise maksimalt 850 timer om året ud af knapt 1700 årlige arbejdstimer. I kommuner som Lyngby-Taarbæk, København, Aarhus, Aabenraa og Silkeborg har man lavet lignende aftaler.

Hvorfor kan vi så ikke også gøre det her i Svendborg ? Vi har tidligere haft en god tradition for, at kunne lave aftaler.