Læserbrev/debat: Til- og fravalgsordningen?

 

På debatsiden skriver Lars Christian Lilleholt d. 3. november, at “samtidig får vi mulighed for at vælge EU-lovgivning på retsområdet til og fra afhængig af, om lovgivningen vil være god for Danmark”.

Jeg har skrevet det lille ord “fra” med fede bogstaver, fordi det er en misforståelse.

Hvis retsforbeholdet bliver ophævet, har vælgerne allerede tilsluttet sig 22 retsakter. Disse kan IKKE senere fravælges af folketinget – og slet ikke ved en folkeafstemning. Det gælder også, hvis folketinget senere tilslutter sig andre retsakter.

Så der er tale om en tilvalgsordning, men IKKE en fravalgsordning.

Vælgerne kan aldrig få lavet den retsakt om, selvom de vælger et helt nyt folketing. Hvis retsforbeholdet bevares, er det i sidste ende stadig folket, der bestemmer hvilke love der skal gælde på retsområdet i Danmark.

Det sikre og demokratiske valg er derfor at stemme NEJ d. 3. december!

Niels Dragsted, medlem af Enhedslisten

Kullinggade 23A

Svendborg