Ghettoplanen handler om rigtige og forkerte befolkningsgrupper

Regeringen og Socialdemokratiet, Radikale og SF`s ghettoplan er barsk læsning, der får mig til at krympe mig, og skaber frygt for fremtiden.

Af Susanne Gustenhoff, medlem af byrådet for Enhedslisten.

Det overordnede signal er, at der findes rigtige og forkerte befolkningsgrupper, og at man vælger, at lave ekstraordinære indgreb for at mixe etnicitet og socialt segment. Man bruger en ydre markør, som ”boligområde” til at symbolisere en bestemt mennesketype. Der er den udsatte menneske type, og så er der den almindelige mennesketype. Ghettoplanen ekskluderer i stedet for at anvise værdier for, og metoder til bedre integration…

Helt aktuelt her i Svendborg risikerer de allermindste børn og deres forældre i Fyrtårnet,
Byparken at komme i klemme. Her bestemmer de ydre markører at 33% og 37% af de små
kommer fra udsatte område. I fremtiden vil en helt automatisk udvælgelsesmekanisme gå i gang for at nedbringe den procent til 30. De små vil blive ”tilbudt” pladser i det nærliggende dagtilbudsområde. Desværre bugner det område med så mange små 2 årige, at hvis den udvikling fortsætter så kan det være svært at få tilstrækkelig pladser. En anden side af sagen er, at de forældre fra det ”normale” område skal tilbydes 2 pladser, som de så kan vælge imellem.
Hvordan forestiller man sig, at de får lyst til at sige ja til pladser der på nuværende tidspunkt bliver beskrevet som beliggende i ”udsatte” områder? Jeg tror ikke på vores konservative udvalgsformands løsning med at søge dispensation, sådan at de forældre kun får 1 tilbud. Det vil betyde øget privatisering, og jo mere man skubber på den, mister vi grebet om lige muligheder for alle.

Sprog skaber virkelighed, og den måde som det politiske flertal italesætter udvalgte
befolkningsgrupper vil virke stigmatiserende og i værste fald skabe en afstand, som vi ikke
har brug for. For de stigmatiserede kan det resultere i selvhad og frygt, eller foragt og
ansporing til radikalisering… Ghettoplanen har en duft af mistro og kontrol, og
integrationseksperter tvivler da også, de siger at vejen frem i stedet er uddannelse og
beskæftigelse, samt deltagelse i fællesskabet.