Genopret velfærden i kommunerne

Jesper Kiel, byådskandidat for Enhedslisten Svendborg
Jesper Kiel, Folketingskandidat for Enhedslisten

Siden 2010 er velfærden i kommunerne blev udhulet hvert eneste år. Det har betydet årlige nedskæringer i Svendborg Kommune på børn, ældre, handicappede og socialt udsatte. Nu skal nedturen stoppes, og vi skal have genoprettet velfærden

Hvis vi fortsat skal kunne sikre omsorg for de ældre, så skal kommunernes økonomi følge udviklingen, hvor der bliver flere ældre. Når skoleelever får længere skoledage, så skal folkeskolen tilføres flere penge. Når der bliver flere borgere, så skal kommunerne naturligvis tilføres flere penge. Der er sket det modsatte, der bliver 20% færre ansatte i Svendborg Kommune fra 2010-20.

Udviklingen i samfundet, et stigende antal borgere og særligt flere ældre kræver, at den offentlig sektor årligt vokser med 1,1%. Ikke for at den offentlige sektor skal udgøre en større andel, men alene for at kunne fastholde serviceniveauet. En årlig vækst på 1,1% ville årligt give Svendborg Kommune 25 mio. kr ekstra. Siden 2010 har der været tæt på nulvækst. Det har ført til voldsomme nedskæringer. I 2019 skal der spares tæt på 100 mio. kr.

Enhedslisten vil genoprette og fastholde velfærden i kommunerne. Der er også brug for en bedre udligning mellem rige og fattige kommuner. Uanset hvor i landet man bor, skal man være sikret god kommunal velfærd. Men den samlede kommunale økonomi skal følge med, ellers ædes bedre udligning op i løbet af få år.