Bygherrernes by

Læserbrev: Pengene har rettet deres blik mod Svendborg, og der øjnes mulighed for at smide penge ind, der kort efter kommer tilbage som flere. Alt er til stede; et godt brand, opadgående spiral og villige politikere.

  • Af Johan Weltzin Kristensen, stedfortræder i kommunalbestyrelsen for Enhedslisten

Politikere, der kan sørge for, at embedsværket bruger kræfter på at betjene den hær af konsulenter og arkitekter, der hyres til at køre investeringen igennem. Men også politikere, der kan sørge for at køre sagen igennem, være lydhøre til uformelle møder og sikre løbende dispensationer efterfølgende. Kort sagt en velsmurt maskine, der giver adgang til tyveri af vores fælles arvesølv.

Alt, der er langsigtet, bæredygtigt og bidrager til sammenhængskraften, tørres af på skatteborgerne.

Politikerne repræsenterer borgernes interesser og skal være et modspil til developernes enstrengede profitønsker. Hvis den balance tipper, så tegnes byudviklingen af kortsigtede, økonomiske interesser. Det giver privatisering, mindre adgang, mindre klimahensyn og rigmandsghettoer, højere og større bygninger – kort sagt, hvor gærdet er lavest. Alt, der er langsigtet, bærdygtigt og bidrager til sammenhængskraften, tørres af på skatteborgerne. Som sultne gribbe ripper developerne grådigt buffeten og beder os bagefter om at betale regningen, mens de er videre til næste udviklingsprojekt. Man beder os tilmed være taknemmelige for, at de gider spise her.

Bygherrevældet modsættes, og sammen bør vi vise, at vi ikke er til salg for skåltaler, billig vin og gaver. De rige skal yde deres del, betale regningen og acceptere demokratiske spilleregler. Det kan der ikke dispenseres fra.