Sort snak om kommunens sorte tal

Jesper KielJeg synes, der har været en del sort snak, når borgmesteren er strømmet over af glæde over et overskud på ekstra 37 mio. kr. i regnskabet for Svendborg Kommune.

Af Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg 

Curt Sørensen har fået det til at lyde som om, der nu lå en masse penge på kistebunden til dårligere tider. Det er stort set forkert. Overskuddet er i hovedtræk fremkommet ved at de enkelte områder og institioner har været tilbageholdende. Dette overskud er altså penge, som er fordelt og som byrådet ikke råder over. Der er altså tale om en opsparing og ikke en ekstra gevinst.

Er det så glædeligt? Man kunne også udlægge årets resultat således: 280 færre ansatte til at tage sig af børn, ældre m.m. Når der så er et overskud på på 37 mio kr. Så har vi faktisk mistet 75 -100 stillinger mere end nødvendigt. Derfor er der sådan set ingen grund til at glæde sig over at Svendborg har haft et overskud 37 mio. kr. Et rundt nul ville have været det bedste.

Det offentlige er faktisk med til at forstærke krisen. EU og regeringen har valgt den forkerte medicin. Økonomien er gået i stå og efterspørgslen falder, det suppleres med faldende efterspørgsel fra det offentlige, det er en dårlig cocktail.

Borgmesteren og resten af byrådet afviste også Enhedslistens forslag på byrådsmødet om at lade institutioner og områder få glæde af deres opsparing allerede i 2012. Sådan som vi har gjort i årevis, hvor man får overført uforbrugt budget til næste år. I stedet valgte byrådet at holde på pengene helt til 2013. Med hvilket formål?

Når man tilbageholder uforbrugte midler et år, har det umiddelbart kun den konsekvens at kommunens likviditet forøges. Men borgmesteren kunne naturligvis have en interesse i forbedret likviditet, hvis det skulle knibe med likvide midler til store anlægsprojekter i et valgår. Det kunne jo tænkes at storstilede anlægsprojekter, skal fjerne fokus fra de massive nedskæringer, der har været. Hvis det forholder sig sådan, så er det jo helt sort.