Enhedslistens gruppe i kommunalbestyrelsen: Ib Knudsen, Stina Sølvberg Thomsen og Jesper Kiel

Forslag til udtalelse fra kommunalbestyrelsen: Prioriter velfærden!

Enhedslisten foreslår at kommunalbestyrelsen sender en udtalelse til regeringen, som opfordrer til at prioritere den kommunale velfærd og den kollektive trafik.

Baggrund:

Regeringen har opjusteret råderummet i 2030 fra 48 mia. til 64 mia. kr. Står det klart, at det er muligt at prioritere velfærden.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har opgjort, at velfærden siden 2015 er blevet udhulet med 22,5 mia. kr.

Derfor er der behov for at lægge pres på regeringen for at prioritere velfærden

Enhedslisten foreslår derfor at kommunalbestyrelsen vedtager nedenstående udtalelse, som sendes til regeringen og lægges på kommunens hjemmeside.

Forslag til udtalelse:

Prioriter velfærden

Kommunerne er med dette års økonomiaftale igen ikke blevet kompenseret fuldt ud  for udgifter til generelle prisstigninger, større energiudgifter og øgede behov på blandt andet det specialiserede socialområde.

Det vil i Svendborg Kommune betyde besparelser på velfærden på omkring 40 mio. kr. i 2024. Det rammer den basale velfærd i ældreplejen, dagtilbud og skoler. Den forebyggende indsats kommer også til at lide under besparelserne. Denne udhuling af velfærden vil fortsætte de kommende år.

Som salt i såret risikerer kommunerne, som ikke har hævet skatten, at få reduceret bloktilskuddet, som kollektiv straf for andre kommuners skattestigning.

Samtidigt oplever vi også at den kollektive trafik efter Corona har faldende passagertal, det fører sammen med stigende energiudgifter til stigende billetpriser. Det risikerer, at blive en ond spiral, med igen færre passagerer og nedlæggelse af busruter. Det vil særlig ramme, der, hvor der er længst til nærmeste stoppested. Det vil skævvride Danmark og skade klimaet

Derfor opfordrer Kommunalbestyrelsen til at Regeringen prioriterer velfærden og den kollektive trafik i finansloven og de kommende års økonomiaftaler, så vi får stoppet afviklingen af den kollektive trafik og udhulingen af velfærden,

Bilag:

Det offentlige forbrug har ikke fulgt med udgiftspresset siden 2015
https://www.ae.dk/analyse/2023-08-velfaerden-er-underfinansieret-med-23-mia-kr-siden-2015

dr.dk: Der er flere penge i statskassen end forventet:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/der-er-flere-penge-i-statskassen-end-forventet  ”