Borgmesterens drømme skal ikke betales over elregningen

Af Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten

I foråret lancerede borgmester Curt Sørensen idéen om at sælge Sydfyns Elforsyning. Målet var at få et overskud trukket ud og lagt over i en fond, som skulle komme kommunen til gavn. Det er naturligvis enhver borgmesters drøm. En stor pengekassen, som kan finansiere alle de projekter kommunekassen ikke har råd til.

Det er Enhedslisten imod. Man ikke kan trække et overskud ud, uden at forbrugerne kommer til at betale gildet over elregningen. Vi mener ikke, at borgerne skal betale for borgmesterens drømme, hver gang man tænder for sin elkedel. Og sporerne skræmmer: Den tidligere borgmester Lars Erik Hornemann fik solgt Svendborg Vand til kommunen selv, og trak 100 mio. kr. af selskabet. Det betaler vi stadig for hver gang vi skyller ud i toilettet.

Værdierne i elforsyningen er betalt af el-forbrugerne og skal bruges til at sikre fremtidens forsyning af el. Der skal være mere vedvarende energi, der skal spares på energien og vi skal have et el-net, som fremover kan sikre at mere elforbrug placeres i de tidsrum, hvor der er overskud af el fra fx vindenergi. Der er masser at tage fat på. Samtidigt sikrer en lokal elforsyning af man bevarer arbejdspladser i lokalområdet.

Derfor er vi også tilfredse med, at Erhvervsstyrelsen klart har markeret, at Svendborg Kommune ikke må have kontrol over Sydfyns Elforsyning og dermed kan sætte egne interesser over virksomhedens og forbrugernes interesser. I stedet for at true med retssag og stædigt holde fast i nogle vedtægter, som ikke lever op til gældende lovgivning, skulle kommunen gå konstruktivt ind i at sikre en ny mere demokratisk struktur for Sydfyns Elforsyning. Vi skal have erstattet et indirekte valgt repræsentantskab, med et direkte valg fra forbrugernes side. Det kan ingen vel være imod?