Rød borgmester i blå konstituering?

Læserbrev 24. nov 2017

Enhedslisten forsøgte lige til den tidlige morgen efter valgnatten at forhandle en løsning på plads, hvor det nye røde flertal i byrådet udmøntede sig i en bred konstituering, men med udgangspunkt i det røde flertal.

Af Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Det var en temmelig håbløs opgave, fordi Socialdemokraterne insisterede på at DF skulle være med og have tildelt poster. Det havde vi på forhånd afvist, men vi fortsatte forhandlingerne. Vi blev dog ikke tilbudt noget af det, som stod på ønskelisten og blev i stedet sat til at spille sorteper om nogle få poster med Alternativet og SF.  Det virkede mest af alt som om, at Socialdemokraterne bare ville finde en undskyldning for at sende os ud i kulden og bruge os til at lægge pres på Venstre og Konservative. Faktum er, at Enhedslisten ikke bliver indbudt til forhandlinger, efter at DF forlod rådhuset – eller dagen efter for den sags skyld.

Fredagens udgave af Fyns Amts Avis spinder en uforholdsmæssig lang ende over, at Poul Weber fra Venstre i alle journalisters påhør tilbød mig borgmesterposten. Poul Weber ved godt, at man ikke tilbyder den slags i fuld offentlighed, så det tog jeg nu ikke så alvorligt, selvom vi var sendt ud i kulden af Socialdemokraterne. Samtalen varede nok 20 sekunder, og det var heller ikke noget, jeg hverken diskuterede med min partikammerater eller andre. Enhedslisten håbede fortsat, at socialdemokraterne ville tage en seriøs snak om en bred konstituering med udgangspunkt i det røde flertal, nu uden DF. De valgte i stedet en blå konstituering. Det var da en spøjs episode at få tilbudt borgmesterposten,  men det ville have jo have været absurd med en rød borgmester, som baserer sig på de borgerlige mandater.. Okay, sådan endte det så alligevel – bare med Bo Hansen i hovedrollen.