Hvad koster reelle minimumsnormeringer?

Enhedslisten og SF vil have en opdateret beregning af hvad reelle minimumsnormeringer koster op til budgetforhandlingerne.  Der er sat ekstra midler af i budget 2021, men det rækker ikke til at opnå minimumsnormeringer.

Byrådsmedlem for Enhedslisten, Susanne Gustenhoff forklarer: 

Susanne Gustenhoff, byrådskandidat for Enhedslisten Svendborg

Enhedslisten kæmper videre for reelle minimumsnormeringer! Vi har af flere omgange sat minimumsnormeringer på dagsordenen. Vi fortsætter vores utrættelige kamp og derfor har vi til byrådsmødet her d. 25.05 dagsordensat normeringerne på dagtilbud sammen med SF, så vi kan få et svar på hvad, der skal til for at opnå minimumsnormeringer

Punkt 2 Punkt til behandling fra Enhedslisten og SF’s byrådsgrupper

Beslutningstema: Reelle minimumsnormeringer

Bedre normeringer. Vi foreslår afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud med børnehuse i Svendborg kommune. Med henblik på budgettema for 2022 skal det afklares hvor meget, det vil koste ekstra at nå op minimumsnormeringer i Svendborg Kommune

 

Enhedslisten og SF foreslår:

Byrådet anmoder om:

  • at administrationen beregner, hvad der skal til for, at der på institutionsniveau er reelle minimumsnormeringer. Dette betyder 1 voksen til 3 vuggestuebørn og 1 voksen til 6 børnehavebørn.
  • At beregning tager udgangspunkt afdækningen fra 08.08.2019 og opdaterer den. Men at man derudover ikke medregner §32 pladser, ressourcepædagoger og 50% af sprogpædagogerne.  De ansøgningspuljer der er blevet tildelt siden 2018 og frem til 2023 ( Stærke dagtilbud,
  • Realisering af den styrkede læreplan, 1000 dages programmet og Bedre fordeling i daginstitutioner) skal ligeledes ikke medregnes, da de er tildelt ifht. helt specifikke opgaver, og kun til et fåtal af institutioner.
  • at administrationen går i dialog med forældrebestyrelser og tillidsrepræsentanter om den konkrete
  • beregningsmodel, så der opnås en fælles opfattelse af hvad, der skal til for at opnå minimumsnormeringer

Sagsfremstilling:

Baggrund:

Byrådet besluttede d. 28. maj 2019 på baggrund af sag fra Enhedslisten, at der skulle igangsættes en afdækning af normeringer i dagtilbud i Svendborg kommune. Afdækningen er vedlagt som bilag.

Byrådet besluttede ved budgetforliget for 2021, at ”at det økonomiske råderum efter nye rammevilkår, primært målrettes mod de mindste børn. F.eks. i form af øgede normeringer”. Derfor blev det prioriteret, at daginstitutionerne blev tilført økonomi til bedre normeringer. Således at man allerede i 2021 har normeringer som regeringen ellers har lagt op til at kommunen først har i 2025.

Det blev samtidigt vedtaget at fjerne effektiviseringsprocenten på 0,35%, som svarer til en årlig tilgang til 0,7 mio. kr. Der var samtidig en tildeling på 0,6 mio. til deltidspladser.

I finansloven 2021 blev det beskrevet i aftalen om minimumsnormeringer, ”at der endnu ikke foreligger de nødvendige data ifht. minimumsnormeringer på institutionsniveau”. Og at ”Alle parterne vil drøfte dette i 2023, hvor det forventes at data er tilgængelige. Indtil da er det vigtigt, at der sker forbedring af normeringerne i de institutioner, der i dag har de dårligste”.

På baggrund af budgetforliget i 2021, har vi bevæget os fremad mod minimumsnormeringer. Men det var netop bedre normeringer, og ikke minimumsnormeringer der blev taget beslutning om. For at nærme os intentionen (1 :3 og 1: 6) er det nødvendigt, at vi ud fra materialet som forvaltningen har udarbejdet i 2019, opdaterer og foretager justeringer, så vi nærmer os reelle minimumsnormeringer.